App-icoontje van TikTok op een smartphone
© BigTunaOnline/Shutterstock.com

In de tweede helft van 2020 heeft TikTok ruim 89 miljoen video’s van haar platform verwijderd. Deze video’s werden geweerd omdat de makers zich niet hielden aan de Community Guidelines of gebruikersvoorwaarden van het Chinese sociale netwerk. TikTok is trots op dit resultaat, maar zegt haar best te doen om haar systemen verder te verbeteren om ‘misleidende content’ nog sneller offline te halen.

Dat schrijven vicepresident Michael Beckerman en directeur van de afdeling US Safety Eric Han in de vierde editie van het Global Transparency Report. Deze gaat over de periode 1 juli tot en met 31 december 2020.

TikTok verwijdert minder dan 1 procent van alle video’s

Wereldwijd verwijderde TikTok in de tweede helft van afgelopen jaar in totaal 89.132.938 video’s wegens het overtreden van de Community Guidelines. Dat klinkt als een gigantisch aantal, maar valt eigenlijk reuze mee: dat is minder dan 1 procent van alle video’s die tussen juli en december zijn geüpload naar de servers van TikTok. Meer dan negen op de tien video’s (93,5 procent) werd binnen 24 uur verwijderd.

Wereldwijd werden 6.144.040 accounts opgeschort wegens het overtreden van de Community Guidelines. Daarbovenop verwijderde TikTok bijna 9,5 miljoen spam accounts en ruim 5,2 miljoen spam video’s. Meer dan 3,5 miljoen reclames werden niet toegelaten op het platform wegens het overtreden van TikToks advertentiebeleid.

Coronapandemie en presidentsverkiezingen gebruikt om nepnieuws te verspreiden

Het verspreiden van nepnieuws en desinformatie was de voornaamste reden om video’s van TikTok te weren. De coronapandemie en Amerikaanse presidentsverkiezingen waren twee onderwerpen waar veel foutieve of misleidende informatie over werden verkondigd. Bij COVID-19 ging het om 51.505 video’s. 87 procent van deze video’s werd binnen 24 uur van de servers gehaald. Bijna driekwart van deze video’s (71 procent) had geen enkele views.

Video’s over de presidentsverkiezingen in Amerika waren eveneens populair op TikTok. Echter, een groot aantal gebruikers misbruikte de interesse over het onderwerp om desinformatie te etaleren. Het Chinese sociale netwerk was zodoende genoodzaakt om bijna 350.000 video’s over de verkiezingen offline te halen.

Om vast te stellen dar het om nepnieuws en desinformatie ging, werkte TikTok samen met fact checkers. Deze mensen -vaak journalisten- controleren de beweringen die worden geuit in de video’s om te voorkomen dat kiezers worden voorgelogen. Door hun inspanningen werden ruim 440.000 video’s niet getoond als aanbeveling in de For You feed.

Ruimte voor verbetering

Beckerman en Han zijn tevreden over het resultaat. In het transparantierapport schrijven ze dat het succes is te danken aan goede voorbereiding. Om de integriteit van de presidentsverkiezingen zo goed mogelijk te garanderen, startte het sociale netwerk in 2019 met de bouw van een verdedigingsmechanisme. Deze was gebaseerd op de ervaringen van de presidentsverkiezingen in 2016, die tussen Donald Trump en Hillary Clinton werd uitgevochten. De focus lag zowel op nationale als internationale dreigingen.

De ontwikkeling van nieuwe hulpmiddelen zorgde ervoor dat gebruikers moeilijker nepnieuws konden vinden op TikTok. Video’s die met ‘misleidende hashtags’ als #stopthesteal en #patriotparty waren voorzien, werden niet in de zoekresultaten getoond. Hierdoor was het eenvoudig om een vuist te maken tegen de completdenkers als de leden van QAnon.

Ondanks de successen gaat TikTok er alles aan doen om haar detectiesystemen te verbeteren. Het platform wil onder meer het algoritme verbeteren om aangepaste versies van bekende desinformatie te herkennen. Tevens gaat TikTok meer tijd en energie steken in voorlichting om betaalde content te herkennen.

Consumentenorganisaties maken vuist tegen TikTok

Het sociale netwerk van moederbedrijf ByteDance doet er alles aan om het negatieve imago dat het platform omringt van zich af te werpen. Zo formuleerde het bedrijf in januari nieuwe privacyvoorwaarden voor minderjarigen. “We gaan door met het verder ontwikkelen van ons beleid en we blijven nauw samenwerken met toezichthouders en experts op het gebied van veiligheid voor minderjarigen”, zei Elaine Fox, hoofd van de privacyafdeling. “Ook blijven we investeren in onze technologie en teams, zodat TikTok een veilige plek blijft waar iedereen zijn of haar creativiteit kan uiten.”

Nationale toezichthouders in heel Europa trekken ten strijde tegen TikTok. Eén van die organisaties is de Consumentenbond. De Bond vindt dat het ‘schaamteloos’ dat het platform kinderen als billboards gebruikt. Ze is van mening dat de rechten van jonge gebruikers geschonden worden. Ook communiceert TikTok volgens de belangenorganisatie niet goed over welke data ze verzamelt en wat het bedrijf met deze informatie doet. Tot slot vindt de Consumentenbond het onverteerbaar dat TikTok zich het recht heeft toegekend om video’s van content creators te hergebruiken zonder toestemming of financiële compensatie.

De Autoriteit Persoonsgegevens startte afgelopen jaar een onderzoek naar TikTok. De toezichthouder onderzoekt of de app privacyvriendelijk is ontworpen, welke informatie de applicatie verzamelt en of dat goed wordt uitgelegd in de algemene voorwaarden. Wanneer het rapport verschijnt is onbekend.

Laat een reactie achter