Veilig internet

Veilig internetten is een breed maar belangrijk begrip. Vrijwel iedereen is tegenwoordig online. Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet in de problemen komt terwijl je op het internet je zaken probeert te regelen? In onze ‘Veilig internet’ dossiers vind je tips en informatie over hoe jij je computer en internetverbinding kunt beveiligen.

Cybercrime

Cybercrime is een vorm van misdaad die vooral op de computer en online plaatsvindt. Nu steeds meer mensen steeds vaker zaken regelen op het internet, verschuift ook de misdaad zich naar deze hoek. Het is dan ook belangrijk om je bewust te zijn van cybercriminaliteit. Van het stelen van creditcardgegevens tot online identiteitsfraude, in dit dossier lees je over alle vormen van cybercrime – en hoe je je ertegen kunt beschermen.

Mede tot stand gekomen met hulp van: Peter Lahousse, Cyber specialist en lid van het Dark Web Team Landelijke Eenheid (TCEC) van de Nederlandse Politie.

Bekijk het volledige 'Cybercrime' dossier

Malware

Net als cybercrime is malware een van de grootste dreigingen voor de veiligheid van je computer, digitale gegevens en internetverbinding. Als je een computervirus op je apparaat hebt of je bestanden ineens gegijzeld worden door spyware, wil je daar zo snel mogelijk vanaf. Met een goede virusscanner kom je al een heel eind, maar daarnaast is het ook belangrijk om te weten wat voor soorten malware er zijn, hoe je infectie kunt voorkomen en wat je moet doen als je toch slachtoffer wordt. Meer weten over malware? Werp dan een blik op ons malware-dossier.

Bekijk het volledige 'Malware' dossier

Veilig surfen

Veilig internetten is niet vanzelfsprekend, maar wel ontzettend belangrijk. We regelen massaal onze bankzaken, overheidszaken en belastingaangiftes online. Ook kinderen maken vaker gebruik van het internet dan vroeger. Dit betekent dat mensen van alle leeftijden constant gevoelige informatie met het internet delen. Hoe houd je deze data veilig? Welke programma’s kunnen je daarbij helpen? Alles wat je wilt weten over veilig surfen, vind je in ons dossier over dit onderwerp.

Bekijk het volledige 'Veilig Surfen' dossier

Cloud & back-ups

Bestanden opslaan in de cloud is de normaalste zaak van de wereld geworden. Het lijkt ideaal om overal toegang tot je bestanden te hebben, maar hier zijn ook veiligheidsrisico’s aan verbonden. Back-ups maken en opslaan in de cloud is niet altijd even veilig. Gelukkig zijn er ook manieren om relatief veilig een online back-up te maken. Alles over de cloud en back-ups vind je in dit dossier.

Bekijk het volledige 'Cloud & Back-ups' dossier

Zakelijk

Ook tijdens het werk is veilig internetten ontzettend belangrijk. Steeds vaker werken we vanuit huis of moeten we zakelijke bestanden via het internet met anderen delen. Sommige bedrijven werken zelfs volledig online. Dit betekent dat veel gevoelige informatie online opgeslagen staat, of het nu gaat om klantgegevens of bedrijfsgeheimen. Om al deze bestanden veilig te houden, is het belangrijk je werkplek en je netwerk goed in te richten. In dit dossier lees je alles over veilig zakelijk internetten.

Bekijk het volledige 'Zakelijk' dossier

Kind en jeugd

Online veiligheid is voor kinderen misschien zelfs nóg belangrijker dan voor de meeste volwassenen. Kinderen pikken nieuwe technologieën en informatie erg snel op, maar kunnen online tegelijkertijd allerlei gevaren tegen het lijf lopen. Voor ouders, verzorgers en leraren kan het lastig zijn om kinderen hiertegen te beschermen. In dit dossier lees je hoe je dit samen met je kind aan kunt pakken.

Bekijk het volledige 'Kind & Jeugd' dossier