Cybercrime

Cybercrime, of cybercriminaliteit, is een vorm van criminaliteit die voornamelijk op de computer en online plaatsvindt. Denk hierbij aan het stelen van creditcardgegevens of het verspreiden van virussen en andere soorten malware, zoals spyware om je online activiteit te bespioneren. Omdat een steeds groter deel van ons leven zich online afspeelt, groeit en verandert cybercrime constant. Het is daarom belangrijk om te weten wat je wel én niet moet doen om jezelf veilig te houden. In dit dossier lees je alles wat je moet weten over verschillende soorten cybercrime.

Verschillende soorten cybercrime

Cybercrime wordt soms ook cybercriminaliteit of internetcriminaliteit genoemd. Net als gewone vormen van misdaad, komt ook cybercrime in allerlei soorten en maten. De bekendste vorm van internetcriminaliteit is waarschijnlijk phishing. Naast phishing zijn er ook andere vormen van cybercriminaliteit. Denk aan het verspreiden van virussen, het plegen van digitale identiteitsfraude of het inbreken op computers om een DDoS-aanval uit te voeren. Dit valt allemaal onder cybercrime.

We hebben verschillende vormen van cybercrime onderverdeeld in categorieën, zodat je er gemakkelijk meer over kunt leren. Kennis is macht en de eerste stap om ervoor te zorgen dat je zelf geen slachtoffer wordt.

Cybercrime, hackers en hun werkwijze

Met de toenemende populariteit en groeiende mogelijkheden van het internet is ook de dreiging van cybercriminelen ontzettend hard gegroeid. Het is simpel: waar veel geld te halen valt, zijn criminelen actief. Dit is op het internet niet anders.

De cijfers liegen er niet om: cybercrime is een ontzettend groot probleem, ook in Nederland. Het is dan ook belangrijk dat je goed op je persoonlijke gegevens past wanneer je online bent. Zogenaamde ‘black hat’ hackers worden steeds slimmer en bedenken constant nieuwe manieren om online geld te stelen.

Bekendste vorm van cybercriminaliteit: phishing

De meest bekende vorm van cybercrime is phishing. Bij phishing sturen criminelen e-mails of andere online berichten die onwetende internetbezoekers proberen over te halen geld of persoonlijke informatie te delen. Ook op andere manieren kan een internetcrimineel zich voordoen als een ander, bijvoorbeeld met neppe telefoontjes. In deze artikelen lees je over de meest voorkomende phishing aanvallen.

Internetcriminaliteit, daten en relaties

Internetcriminelen opereren in alle online omgevingen. Helaas ben je op social media niet veilig tegen hackers en oplichters. Zelfs tijdens het online daten kun je cybercriminelen tegenkomen. Internetcriminaliteit in de sociale sfeer en datingsfeer neemt verschillende vormen aan. Daarover lees je in deze artikelen meer.

 

Cybercrime bij online winkelen

Als je zorgt dat je altijd veilig surft op het internet, zorg je er waarschijnlijk al voor dat je jezelf extra beschermt tijdens het shoppen. Dit is niet voor niets. Criminelen zijn meestal uit op geld, en waar is dit makkelijker te vinden dan in een (online) winkel. Onderstaande artikelen geven je inzichten in hoe oplichters te werk gaan, zo trap je niet in online fraude en herken je neppe websites als de beste.

Waar zijn cybercriminelen op uit?

Of het nou gaat om het stelen van persoonlijke informatie of het ontfutselen van creditcardgegevens, de meeste cybercriminelen zijn uit op geld. Kunnen ze dit niet direct krijgen, dan gebruiken ze je gegevens om geloofwaardig over te komen bij anderen. Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld vaak bij WhatsApp-fraude.

Sommige cybercriminelen zijn niet alleen uit op geld, maar ook op je persoonsgegevens. Je kunt dan slachtoffer worden van identiteitsfraude. Dit kan op zijn beurt weer heftige financiële gevolgen hebben, maar heeft ook andere nare consequenties. De crimineel kan jouw gegevens bijvoorbeeld gebruiken om anderen op te lichten. Zo word jij mogelijk opgezadeld met een strafblad, onbetaalde rekeningen en ernstige imagoschade, ook al heb je niets gedaan.

Dan heb je nog een categorie van internetcriminelen: zij die het gewoon ‘voor de lol’ doen. Ze willen anderen pesten, intimideren of bang maken. Denk maar aan swatting aanvallen op Twitch-streamers. Deze aanvallen hebben eigenlijk helemaal geen verdienmodel voor de crimineel.

Tips en tricks om geen slachtoffer te worden van internetcriminelen

Als je geen slachtoffer van cybercrime wilt worden, is één ding het allerbelangrijkste: wees je bewust van de gevaren en risico’s. Cybercriminelen maken vaak misbruik van het feit dat de gemiddelde internetgebruiker niet weet hoe het internet werkt. Vroeger waren er bijvoorbeeld de pop-up berichten die je vertelden dat je een nieuwe telefoon of laptop had gewonnen, zolang je je persoonlijke gegevens maar doorgaf. Als je weet dat deze berichten nep zijn, geef je je gegevens niet zomaar door en staan de criminelen kansloos.

Hetzelfde geldt voor meer moderne vormen van cybercrime. Als je weet dat Whatsapp-fraude bestaat, zul je niet zomaar een Tikkie aanklikken van ‘je zoon’ die toevallig net een nieuw nummer heeft. Ook zijn phishingmails veel gemakkelijker te herkennen als je weet waar je op moet letten. Stap één is dus: leer over cybercrime.

Er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen om te zorgen dat je online beschermd blijft tegen cybercrime:

Deze artikelen geven extra tips voor het beschermen van je privacy. Mocht je helaas toch slachtoffer zijn geworden, dan kun je hier ook meer lezen over de stappen die je kunt zetten.

Cybercrime melden

Ben je zelf slachtoffer geworden van cybercrime? Dan kun je dit op verschillende manieren melden. Allereerst is het in Nederland mogelijk aangifte te doen bij de politie. Dit kan bij elk politiebureau in het land en is zowel telefonisch, in persoon als via internet mogelijk. Online aangifte doe je via een webformulier op de website van de politie.

Doe je liever anoniem aangifte? In Nederland is dit mogelijk via Meld Misdaad Anoniem. Je kunt hen bereiken via het telefoonnummer 0800 7000 of via de website meldmisdaadanoniem.nl.